- Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 3 år, 10 månader sedan av .
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Nyheter, forskning och senaste rönen kring hälsa och näring!
Vi har utbildningar till kostrådgivare, hälsoinspiratörer, coacher, rådgivare idrottsnutrition m.fl.
Kostrådgivare (light) ger dig grunderna i näringslära och många praktiska tillämpningar.
Utbilda dig till diplomerad & licensierad kostrådgivare hos Svenska Näringsakademin!
Utbilda dig till diplomerad & licensierad kostrådgivare hos Svenska Näringsakademin!
Startsida › Forum › Experterna svarar › Hur gör socker oss feta?
Hur kan socker omvandlas till fett? Det står i stort sett i varenda tidning att socker är fettbildande. Hur kan socker göra oss feta? Hur går det till rent fysiologiskt?
[denna fråga är inskickad via e-post]
Socker är, per definition, en kolhydrat och innehåller ungefär 4 kCal per gram. Vanligt vitt socker är en raffinerad form av socker och detta innebär att vitt socker är en mycket koncentrerad form av energi. Socker är också en snabb kolhydrat som tas upp snabbt till blodet. Man kan bli fet av socker både på ett direkt och ett indirekt sätt.
Det direkta sättet innebär att om man äter mycket socker och/eller andra kolhydrater ökar kroppens omvandling av socker till fett. Denna omvandling är normalt sett väldigt låg. Man kan också bli fet på ett indirekt sätt eftersom att socker är mycket energirikt och mättar dåligt. Äter man mycket socker bränner kroppen sockret istället för fett.