Mitt intresse för mat har alltid varit stort. Men mitt intresse för mat kopplat till prestation har växt
sig starkare de senaste åren. Jag brinner verkligen för att, med hjälp av kosten, optimera förutsättningarna för människor att lyckas med det de tar sig för. Det kan handla om att prestera bättre på jobbet, hålla sig klartänkt och snabb i huvudet, eller att orka med en mer fysiskt krävande arbetsdag. Detta ledde till att jag startade Prestationmat, kostrådgivning samt hälsosamma och goda matlådor.

Elitidrottare och kost

För drygt åtta år sedan träffade jag min nuvarande sambo, Erik Skoglund. Han var redan då boxare på elitnivå och tränade bosatt i Berlin. Jag följde med honom till Tyskland och såg hur hårt han och de andra boxarna slet. Jag såg också till min förskräckelse vad de åt och förstod att här fanns utvecklingspotential. De andra boxarna kunde fylla på med skadlig inflammationsfrämjande energi i form av godis, läsk och översockrad sportdryck, i tron att det går åt om man ska orka träna hårt. Visst, större delen av kalorierna kan förbrännas om man tränar hårt nog, men kan kroppen tillgodogöra sig energin på ett bra sätt? Är det optimalt? Erik har alltid varit extremt noga med kosten och aldrig slarvat eller fuskat.

Vegan Bowl
Vegan Bowl

Men vad är egentligen en bra kost? Och bra för vem?

Jag förstod snabbt att kosten är individuell och att man måste se hur varje enskild individ reagerar och presterar utifrån på vad han eller hon äter samt önskar åstadkomma. Vad som är bra för den ena är kanske inte bra för den andra. Människor kan till exempel drivas på antingen fett eller kolhydrater. Dessa ämnen blir alltså till energi när de förbränns i kroppen men folk presterar olika bra på olika typer av kost. Vissa behöver äta mängder av kolhydrater om de ska orka med fysisk aktivitet under en längre tid. Andra klarar sig fint endast på fett och protein. Det finns dock några uppenbara hälsobovar, som alla bör undvika.

Fett, är bra, men långt ifrån allt fett. Många fettsyror processas och behandlas för att klara upphettning och för att inte härskna. Detta leder i regel till att hälsofrämjande ämnen går förlorade. Kolhydrater, är ofta nödvändig energi. Men långt ifrån alla kolhydrater, och långt ifrån alltid. Det finns fördelar med att äta kolhydrater som snabbt omvandlas till energi i kroppen. Vad man dock bör tänka på är om man faktiskt kommer att tillgodogöra sig denna energi och ha nytta av den, eller om den istället bidrar till övervikt och blodsockerfall.

God och nyttig mat

Att laga god och nyttig mat är fantastiskt roligt och väldigt smarrigt så klart. I teorin så kan många ha klart för sig hur man ska äta, men att sedan lägga ihop ett plus ett på en tallrik som sedan ska smaka riktigt gott kanske inte kommer lika lättsamt. Det är just den biten som jag tycker bäst om, att laga mat som gynnar din kropp men också smakar riktigt gott. Allt från frukost, lunch och middag till riktiga energitäta näringsbomber till fikat.

Matens kvalité spelar stor roll. Det är klart att vi ska utnyttja de processade livsmedel som är nyttiga, tex olivoljan som kallpressats av den första skörden, en fantastisk olja som du med all rätt kan hälla över de flesta rätter. Passar perfekt som bas till dressingar eller att ringla över havrebrödet toppat med avokado, tomat och alfagroddar.


Nyttig och god frukost

Jag kommer att dela med mig av massor av härliga recept via bloggen, poddcasts samt smidiga matfilmer där jag visar hur jag lagar min mat.

Allt gott / Angelica