Vem är Johan och vad fick dig intresserad av kost?

Mitt intresse för kost kom igång på grund av att jag har under en större del av mitt liv sysslat med elitidrott, inom gymnastik och amerikansk fotboll. Där var det väldigt höga krav på att prestera på topp, och just vad jag åt var väldigt viktigt för att kunna göra detta. Så mitt intresse för kost började redan i tonåren.

Vad behövde ändra med kosten för att passa ditt idrottande?

Just inom amerikansk fotboll behöver du bygga upp mycket muskelmassa samtidigt som du behöver vara väldigt rörlig och uthållig, vilket var en utmaning i hur jag behövde äta. Så mycket fokus hamnade på protein för att bygga muskler, men dessutom måste energin räcka för långa och tuffa träningspass, och då blev också mycket fokus på kolhydraterna. Det blev till att försöka hitta en bra balans.

Vad fick dig att bli vegetarian och sedan vegan?

Såvitt jag kan minnas så har jag haft en känslig mage och exakt vad det berodde på vet jag faktiskt inte. Och förutom det så har jag haft eksem, allergi och astma som gjort mitt idrottsutövande till en utmaning i sig, men som även rent generellt påverkat min vardag.

Så när det var dags att fylla 30 började jag intressera mig mer av vad min näring kom ifrån än bara näringen i sig, och det gjorde att jag testade att bli lakto-ova-vegetarian. Vilken i sin tur ledde till att många av mina besvär och symptom försvann. Kan inte säga att det bara var på grund av att jag uteslöt kött, men min kost blev mycket mer allsidig och jag började tänka på alla livsmedel som mat, än bara köttbiten.

Det var inte ett enkelt beslut då kött var en stor del av min näringskost som jag behövde till mitt idrottande. Men som jag nu i efterhand insett så har det funkat riktigt bra om inte bättre att utesluta kött från kosten, då jag helt enkelt mår bättre.

Och efter åtta år som vegetarian tog jag steget och blev vegan. Det var också ett beslut som fått mogna med tiden då jag märkte att jag konsumerade på tok för mycket mejeriprodukter. Och idag finns det så mycket substitut för mejeriprodukter att det går ingen nöd på mig.

Vad tänker du göra på nutribe?

Förutom att jag själv strävar efter att konstant utveckla mitt sinne och kropp, så älskar jag att se andra utvecklas och vara delaktig i processer. Så jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter som jag hoppas kan inspirera och hjälpa andra till att nå en bättre hälsa. Jag drivs av konversationen som uppstår mellan personer med olika förutsättningar, tankar och idéer och där man får vara med om att se någonting nytt växa fram.

Vad kan du inte vara utan i ditt kök?

Nu är det inte bara kopplat till mitt kök, men – kaffe. Kaffe är ett perfekt livsmedel som förenar njutning med hälsa.