Maria Lundgren

Näringsfysiolog

Maria Lundgren är näringsfysiolog (Fil. Mag. Nutrition) och jobbar idag med att hålla föreläsningar samt att ta fram enskilda kost- och träningsprogram med inriktning på prestation.
Maria är även diplomerad kostrådgivare från Svenska Näringsakademin samt läst ett år av Diploma of Sport Development vid TAFE Mooloolaba Australia som är inriktat mot träning.

Utöver kost har Maria har även ett gediget intresse för styrketräning och fitness och 2019 vann hon Sports model for Natural Bodybuilding Australia (SM för Australien) samt tog tre av tre guldmedaljer i Fitness model vid ICN Tropix.

Vad fick dig intresserad av kost?

Jag var som ung väldigt förvirrad när det kom till kosten. En dag skulle man inte äta fett, sedan inga kolhydrater och efter det så skulle man detoxa kroppen från gifter. Kokosolja var helt plötsligt bäst för precis allt – och gluten skulle man ju skämmas om man åt, inte för att jag visste vad gluten var men alla sa ju att det var farligt.

Så alla dessa råd och ”sanningar” gjorde mig förvirrad, men också intresserad att veta mer – stämmer verkligen allt det här? Källkritik var ingenting jag funderade på den tiden och tänkte att killen på gymmet var ju stark, så han hade ju helt klart koll på hur många och vilka kosttillskott man skulle ta, eller?

Men insåg snabbt att ju mer jag lärde mig desto mindre visste jag faktiskt hur det låg till. Och idag har jag insett att jag aldrig kommer lära mig allt inom kost. Men min strävan är att alltid lära mig mera.

Vad brinner du för?

Jag mer jag lärde mig desto mer blev mina misstag tydliga, som hur skulle jag kunna prestera maximalt på gymmet när jag inte har fått i mig tillräckligt med energi? Och där kom min drivkraft till att också hjälpa andra. Jag lärde mig att även om vi alla är människor är vi alla väldigt olika. Det som fungerar för min kompis behöver inte fungera för mig. Som individer behöver vi även individualiserade strategier för att vi ska lyckas nå våra mål på ett hållbart sätt.

Jag brinner för att förenkla och förklara forskning så att människor får tillräckligt med kunskap för att kunna göra medvetna val. Jag tror att ju mer man förstår om näringslära och ens ätbeteende, så blir vägen mot ens mål mycket enklare tydligare. Kost och träning ska vara något som gör livet bättre, inte något man går runt och har en klump i magen för.

Så ju mer vi vet desto tydligare blir det hur vi kan prestera bättre, känna sig mer bekväm med en själv eller se till att man får i sig tillräckligt med näring för att fungera optimalt. Tänk vad häftigt att vårt bränsle, maten, kan göra så mycket för oss!

Kontaktuppgifter

Är det något du vill fråga eller tipsa om? Eller vill du att Maria kommer och ger en föreläsning? Kontakta Maria via formuläret nedan så återkommer hon inom kort.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!