Hem Forum Experterna svarar Är homogeniserad mjölk farlig?

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av Martin Brunnberg Martin Brunnberg 8 månader.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #2441
    Profilbild
    Gäst
    Deltagare

    Är homogeniserad mjölk farlig att dricka? Fick höra talas om att homogeniserad mjölk innehåller små fettkulor på grund av homogeniseringsprocessen som mjölk genomgår. Dessa små fettdroppar skulle sedan lättare tränga in kärlväggen och lagras där. Hur är det egentligen?

    [denna fråga är inskickad via e-post]

    #2451
    Martin Brunnberg
    Martin Brunnberg
    Forumledare

    Nej, det finns inget som tyder på att homogeniserad mjölk skulle vara mer farlig för vårt hjärta och kärl än de icke-homogeniserade varianterna. Visst innehåller homogeniserad mjölk mindre ”fettkulor” än icke-homogeniserad mjölk, men eftersom kroppen bygger ihop egna transportpartiklar av det fett som vi äter spelar detta ingen roll. De små fett droppar som finns i mjölken hamnar alltså inte i blodet utan att de först har byggts om till den sorts partiklar som kroppen vill ha i blodet. De partiklar kroppen bygger är väldigt mycket mindre än de ”sönderslagna”, homogeniserade fettdropparna.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.