- Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 5 år, 10 månader sedan av .
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Nyheter, forskning och senaste rönen kring hälsa och näring!
Vi har utbildningar till kostrådgivare, hälsoinspiratörer, coacher, rådgivare idrottsnutrition m.fl.
Kostrådgivare (light) ger dig grunderna i näringslära och många praktiska tillämpningar.
Utbilda dig till diplomerad & licensierad kostrådgivare hos Svenska Näringsakademin!
Utbilda dig till diplomerad & licensierad kostrådgivare hos Svenska Näringsakademin!
Startsida › Forum › Experterna svarar › Är homogeniserad mjölk farlig?
Etiketter: homogenisering, mjölk
Är homogeniserad mjölk farlig att dricka? Fick höra talas om att homogeniserad mjölk innehåller små fettkulor på grund av homogeniseringsprocessen som mjölk genomgår. Dessa små fettdroppar skulle sedan lättare tränga in kärlväggen och lagras där. Hur är det egentligen?
[denna fråga är inskickad via e-post]
Nej, det finns inget som tyder på att homogeniserad mjölk skulle vara mer farlig för vårt hjärta och kärl än de icke-homogeniserade varianterna. Visst innehåller homogeniserad mjölk mindre ”fettkulor” än icke-homogeniserad mjölk, men eftersom kroppen bygger ihop egna transportpartiklar av det fett som vi äter spelar detta ingen roll. De små fett droppar som finns i mjölken hamnar alltså inte i blodet utan att de först har byggts om till den sorts partiklar som kroppen vill ha i blodet. De partiklar kroppen bygger är väldigt mycket mindre än de ”sönderslagna”, homogeniserade fettdropparna.