Hur hälsosam är en snabb viktminskning med en pulverdiet?

Startsida Forum Experterna svarar Hur hälsosam är en snabb viktminskning med en pulverdiet?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2482
  Anonym
  Inaktiv

  Jag har en fråga angående snabb viktminskning. En väninna till mig håller på med en tio-veckors diet som kallas för Cambridgekuren. Den går ut på att hon under denna period ska inta tre måltidsersättningar i form av dryck eller soppa om dagen. De tre måltiderna innehåller sammanlagt 475 kalorier, Detta är allt hon får i sig på en dag eftersom hon inte får äta något annat – inte ens ett äpple! Jag är väldigt skeptisk till sådana viktminskningskurer och tycker att hon får i sig på tok för lite.

  Resultatet har dock visat sig vara positivt, då hon på sin nu åttonde vecka har gått ner ca 20 kg (nuvarande vikt ca 80 kg). Det jag undrar nu är om detta är en realistisk viktnedgång som kommer att hålla när hon sedan börjar äta ”normalt” igen? Är det en kvalitativ viktnedgång eller består den största delen av viktförlusten av vätska och muskelmassa snarare en fett? Jag undrar också om du känner till denna kur och om du någon gång skulle rekommendera en sådan?

  Min uppfattning är att successiv förändring av mat- och motionsvanor och beteenden är den säkraste och mest effektiva viktnedgången, men min väninna lyssnar inte. Är mycket tacksam för svar eftersom jag anser att du är rätt person Martin att svara på dessa frågor.

  [denna fråga är inskickad via e-post]

  #2483

  Inom vården har man traditionellt använt sig av denna typ av lågenergi-dieter för att få ner kraftigt överviktiga patienter i vikt. Fördelarna med den här typen av dieter är att de ger snabba resultat, vilket motiverar patienten. Dessutom förbättras blodfetter och insulinkänslighet snabbt. Den största nackdelen med dessa dieter är att de ofta inte ger någon bestående viktminskning. Det finns dock de som klarar att minska i vikt och sedan hålla den nya vikten, men min erfarenhet är att det är väldigt få som lyckas.

  Äter man väldigt lite energi kommer kroppen att ställa in sig på svält. Visst, du kommer att bränna stora mängder fett, men tyvärr också mycket muskelmassa. Den största viktminskningen upplever man under de första dagarna eftersom glykogenförrådet i levern förbrukas då. Glykogen binder vatten och minskade glykogendepåer ger därför en snabb viktminskning. Ett problem med lågenergidieter är att man ofta är hungrig mer eller mindre hela tiden. Men om du går tillräckligt lågt när det gäller energiintag, vilket din väninna har gjort, försvinner ofta hungerkänslorna helt. Detta är ett välkänt fenomen som har att göra med överlevnad. När du går tillräckligt lågt i energiintag ger kroppen helt enkelt upp och hungerkänslorna kopplas bort. Det är bland annat därför som anorektiker och svältande människor i tredje världen orkar prestera så mycket som de gör – de känner inte längre hungern.

  Kan låg-energidieter vara farliga? Genom åren har det faktiskt inträffat dödsfall som har kopplats till extrema låg-energidieter. Därför är det viktigt att man väljer ett komplett beprövat näringstillskott om man väljer den här typen av viktminskning. Personligen är jag ingen anhängare av dessa dieter eftersom de utsätter kroppen för påfrestningar och dessutom ger de alltför sällan bestående viktminskning. Dessutom ändrar du inte grundorsakerna till överviktsproblemet, det vill säga livsstil.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!