- Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 5 år, 10 månader sedan av .
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Nyheter, forskning och senaste rönen kring hälsa och näring!
Vi har utbildningar till kostrådgivare, hälsoinspiratörer, coacher, rådgivare idrottsnutrition m.fl.
Kostrådgivare (light) ger dig grunderna i näringslära och många praktiska tillämpningar.
Utbilda dig till diplomerad & licensierad kostrådgivare hos Svenska Näringsakademin!
Utbilda dig till diplomerad & licensierad kostrådgivare hos Svenska Näringsakademin!
Startsida › Forum › Experterna svarar › Hur mycker energi krävs för att smälta maten?
Etiketter: matsmältning
Beroende på vad man äter och hur lättsmält det är, varierar det hur mycket energi det går att bearbeta/omvandla maten? Det vill säga finns det mat som har samma energiinnehåll, men som ger olika mycket överskottsenergi?
[denna fråga är inskickad via e-post]
Visst kan olika typer föda kräva olika mycket bearbetning för att kroppen ska kunna få tag på alla godsaker som finns i maten. Bearbetningen kräver förstås energi, men den energimängden är försvinnande liten. Många oraffinerade livsmedel tas inte upp till 100 procent och här finns en signifikant skillnad i mängden nettoenergi ett livsmedel tillför. Dessutom påverkar olika näringsämnen och även specifika livsmedel förbränningen olika.
Myten om negativa kalorier, det vill säga sådan mat som kräver mer energi för att brytas ner än vad det ger kroppen, är inte ny. Men som sagt, det är bara en myt utom möjligen för vatten.