Hem Forum Experterna svarar Hur påverkas näringen i maten när man värmer den?

Taggat: 

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av Martin Brunnberg Martin Brunnberg 8 månader.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #2474
    Profilbild
    Gäst
    Deltagare

    Jag skulle vilja veta om vitamininnehållet i maten påverkas när man värmer maten. Tänker mest på grönsaker och frukt, men kanske gäller samma sak även för andra typer av mat. Är det bättre för vitamininnehållet om man ångar maten i stället för att koka den?

    [denna fråga är inskickad via e-post]

    #2475
    Martin Brunnberg
    Martin Brunnberg
    Forumledare

    Många vitaminer och antioxidanter förstörs vid uppvärmning av maten. Detta beror på att de är känsliga för höga temperaturer. Vid kokning kan många vitaminer och mineraler ”tvättas ur livsmedlet”. Hur innehållet påverkas är lite olika beroende på livsmedel och näringsämne. Den generella regeln är att tillagning försämrar näringsinnehållet, men det finns också exempel på att tillagning ibland faktiskt kan öka tillgängligheten av vissa näringsämnen.

    Ett sådant exempel är morötter. Kokar man morötter ökar faktiskt upptaget av beta-karoten. Den bästa tillagningsmetoden för grönsaker är att ångkoka dem, vilket inte tvättar ur lika mycket vitaminer och mineraler. De sämsta metoderna är tillagning vid temperaturer över 100 grader. Då förstörs många viktiga näringsämnen. Uppvärmning i mikrovågsugn är ungefär likvärdigt med kokning.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.