- Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 2 år, 5 månader sedan av .
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Startsida › Forum › Experterna svarar › Hur påverkas näringen i maten när man värmer den?
Etiketter: näring
Jag skulle vilja veta om vitamininnehållet i maten påverkas när man värmer maten. Tänker mest på grönsaker och frukt, men kanske gäller samma sak även för andra typer av mat. Är det bättre för vitamininnehållet om man ångar maten i stället för att koka den?
[denna fråga är inskickad via e-post]
Många vitaminer och antioxidanter förstörs vid uppvärmning av maten. Detta beror på att de är känsliga för höga temperaturer. Vid kokning kan många vitaminer och mineraler ”tvättas ur livsmedlet”. Hur innehållet påverkas är lite olika beroende på livsmedel och näringsämne. Den generella regeln är att tillagning försämrar näringsinnehållet, men det finns också exempel på att tillagning ibland faktiskt kan öka tillgängligheten av vissa näringsämnen.
Ett sådant exempel är morötter. Kokar man morötter ökar faktiskt upptaget av beta-karoten. Den bästa tillagningsmetoden för grönsaker är att ångkoka dem, vilket inte tvättar ur lika mycket vitaminer och mineraler. De sämsta metoderna är tillagning vid temperaturer över 100 grader. Då förstörs många viktiga näringsämnen. Uppvärmning i mikrovågsugn är ungefär likvärdigt med kokning.
Nödvändiga kakor behövs för att denna sajt ska fungera korrekt. Denna kategori inkluderar endast kakor som säkerställer sajtens funktioner och säkerhet. Dessa kakor lagrar ingen personlig information om sina besökare.
Dessa kakor är ej nödvändiga för att webbsidan ska fungera och används specifikt för att samla in data som gör att vi kan analysera våra besökare och hur de använder våra tjänster. Detta så att vi kan utveckla våra produkter och tjänster så att de ger den bästa upplevelsen för våra besökare. Dessa kakor kan även inkluderar annonser från tredje-part som används för att ge oss en intäkt till sajten.