Vad bör en tränande tonåring äta till frukost?

Startsida Forum Experterna svarar Vad bör en tränande tonåring äta till frukost?

Etiketter: ,

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2468
  Anonym
  Inaktiv

  Jag har en hårt tränande 13-årig son som vägrar äta frukost. Han säger att han inte kan äta för att han mår illa. Två dagar i veckan har han ishockeyträning, cirka 1,5 timme klockan 08.00 på morgonen (han går upp ca 05.30). Förutom detta tränar/spelar han match cirka 6 kvällar i veckan. Han är mycket smal och har ännu inte kommit in i puberteten.

  Vad bör han äta till frukost och efter morgonträningarna? Finns det några tips på frukost som kan förberedas kvällen innan eftersom jag själv är så morgontrött? Går de sedan att ta med på resan till skolan är det bara ett plus.

  [denna fråga är inskickad via e-post]

  #2469

  Frukosten blir ett särskilt viktigt mål om man tränar så hårt som din son gör. Om han ska kunna fortsätta med sin hårda träning är det därför nödvändigt att han äter bättre. De tidiga tonåren är särkilt känsliga eftersom att kroppen inte har växt klart. Får man i sig för lite energi kan det resultera i tillväxthämning och försenad pubertet. Det illamående din son känner beror antagligen på att han har ett mycket lågt blodsocker när han vaknar. Illamåendet försvinner efter en stund då kroppen har börjat bryta ner muskler för att använda dessa som bränsle.

  Jag är övertygad om att det illamående han känner kommer att försvinna så snart han har fått i sig lite frukost. Det är också viktigt att du talar om för honom hur viktigt det är att han äter frukost för att hans hälsa inte ska påverkas negativt. Diskutera gärna problemet med hans tränare och det kan hjälpa om även denne försöker påverka honom. Det är viktigt att han äter en riktig frukost, antingen om han kan lära sig (och motivera sig) att laga till den själv eller om du gör det.

  Frukosten ska också ätas hemma i lugn och ro och är ingenting som man ska klämma i sig i farten. En bra frukost kan bestå av mjölkprodukter som fil, yoghurt, eller mjölk tillsammans med gröt, bröd, eller müsli. Komplettera gärna med pålägg som han tycker om och kanske även med ägg och juice. Att han börjar äta frukost är nog det enda sättet för honom att kunna fortsätta med sin träning och för att kunna hålla jämna steg med de andra i laget.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!