- Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 5 år, 10 månader sedan av .
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Nyheter, forskning och senaste rönen kring hälsa och näring!
Vi har utbildningar till kostrådgivare, hälsoinspiratörer, coacher, rådgivare idrottsnutrition m.fl.
Kostrådgivare (light) ger dig grunderna i näringslära och många praktiska tillämpningar.
Utbilda dig till diplomerad & licensierad kostrådgivare hos Svenska Näringsakademin!
Utbilda dig till diplomerad & licensierad kostrådgivare hos Svenska Näringsakademin!
Startsida › Forum › Experterna svarar › Varför är hållbarheten på olja längre än smör?
Etiketter: fett, hållbarhet, olja, smör
Jag undrar varför det är längre hållbarhet på olja än smör? Borde det inte vara tvärtom med tanke på att smöret innehåller mer mättade fetter och att det därför borde hålla längre?
[denna fråga skickades in via e-post]
Ja, oljan innehåller ju ofta mer omättade fetter, vilket gör den mer känslig för oxidation, härskning. Men hållbarheten påverkas även av andra faktorer än andelen omättade fetter. Antalet omättnader (dubbelbindningar) som de omättade fettsyrorna har påverkar, men också innehåll av antioxidanter (motverkar härskning) och vatteninnehåll (bakerietillväxt) påverkar.
Smör innehåller visserligen inte supermycket omättade fetter, men det innehåller inte heller så mycket skyddande antioxidanter. Dessutom innehåller smöret en hel del vatten, vilket olja inte gör. Hållbarheten mellan olika typer av oljor kan också variera kraftigt beroende på innehåll av omättade fetter och antioxidanter. Härskningsprocessen är beroende av tid och det bästa är därför att äta så färska livsmedel som möjligt.