Vilket fett mäter du med en kaliper?

Startsida Forum Experterna svarar Vilket fett mäter du med en kaliper?

Etiketter: ,

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2514
  Anonym
  Inaktiv

  När man gör fettmätning med en kaliper så mäter man väl underhudsfettet? Om man har mycket bukfett, kan det då mätas med denna metod? Om två personer har lika mycket underhudsfett, men olika mycket bukfett får de då olika värden? När man mäter man med bio-impedansmätare, mäter man både underhudsfett och bukfett då?

  [denna fråga är inskickad via en-post]

  #2515

  Kalipermätning går ut på att man mäter underhudsfettet med en tång på olika ställen på kroppen. De uppmätta värdena stoppar man sedan i en formel som är specifik för kön och åldersgrupper. Kalipermätning kräver mycket övning och rutin för att mätningen ska ge rätt värden. Ofta är det lättare att mäta förändringar än att mäta verklig kroppssammansättning.

  Kan bukfett mätas med denna metod? Svaret på den frågan är nog både ja och nej. Ja, därför att specifika gruppekvationer skulle kunna ta hänsyn till bukfett. Nej, eftersom mätning av underhudsfett inte kan spegla mängden bukfett. Jag skulle dock inte säga att denna metod kan ge en bra uppfattning om bukfett. När man gör en bioimpedansmätning skickar man en ström genom kroppen. I princip kan man säga att ju högre motstånd desto högre fetthalt har man i kroppen. Så, ja du mäter i princip både bukfett och underhudsfett med bioimpedansmetoden. Tyvärr är det många felkällor som påverkar resultaten som intag av mat och vatten, kroppstemperatur, träning, menscykel m.m.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!