BMI – ett bra sätt att mäta övervikt?

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
17 april 2018
KATEGORI: Notis
ÄMNE: bmi | övervikt
KATEGORI: Notis
ÄMNE: bmi | övervikt

Intresserad av kost och näringslära? Missa inte vår populära utbildning till licensierad kostrådgivare

BMI (Body Mass Index) är ett populärt sätt att mäta övervikt. Det beror förstås främst på att en -mätning är väldigt enkel, men också på att kostnaden är minimal. BMI räknar man ut genom att dividera kroppsvikten i kg med längden i meter i kvadrat.

Det egentligen visar är hur pass tung man är i förhållande till kroppsvikten. Ett BMI över 25 visar på övervikt. Kritikerna mot denna metod menar att den är svår att tillämpa på individer eftersom den inte gör skillnad på muskler och fett. En muskulös person kan därmed felaktigt bli klassad som överviktig. Å andra sidan är det få metoder som är enklare och billigare.

Men hur pass väl korrelerar då med kroppsfett? Få undersökningar har jämfört BMI med nya metoder, men en studie jämförde BMI med moderna och kostsamma och mycket exakta analysmetoder. Resultatet visade att BMI var ett bra sätt att mäta kroppssammansättning i försöksgruppen, men de individuella variationerna var ibland stora. Slutsatsen blir att BMI fungerar bra för att mäta i stora grupper, men mindre bra på individnivå.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Tillsammans med Svenska Näringsakademin så utbildar vi kostrådgivare, coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare inom idrottsnutrition.
Vi har licensierat över 2500 kostrådgivare som använder sina kunskaper både i sitt yrke och privat.
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!