Antioxidanttillskott förbättrar fysisk uthållighet

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
17 april 2018

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Turerna kring antioxidanttillskott har varit många. I slutet av 1990-talet var intresset på topp eftersom man började förstå den fulla vidden av vad dessa ämnen kan göra för vår hälsa.

I teorin skyddar dessa fantastiska ämnen mot sjukdomar som diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. En slutsats som många drog var att det fanns hälsovinster i att äta antioxidanter som tillskott.

Tyvärr visar många stora studier att effekterna för gemene man är marginella. I mindre studier där man tittar på effekter för särskilt utsätta individer, ofta hjärtsjuka, rökare och idrottare ser man ofta positiva effekter.

I en utförd studie på Mallorca tittade man på effekten av antioxidanttillskott på fysisk prestationsförmåga. Prestationsförmågan mättes som maximal syreupptagningsförmåga (VO2-max).

Dessutom mätte man hur mycket mjölksyra som bildades vid fysisk träning. Testpersonerna fick tillskott med 500 mg vitamin E och 30 mg av betakaroten per dag under nittio dagar.

De sista femton dagarna fick de också c-vitamin tillskott på 1000 mg per dag och resultaten visade att både syreupptagningsförmåga och mjölksyraproduktionen påverkades positivt.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!