Benskör av bantning?

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
17 april 2018
KATEGORI: Hälsa | Notis | Viktminskning
KATEGORI: Hälsa | Notis | Viktminskning

Intresserad av kost och näringslära? Missa inte vår populära utbildning till licensierad kostrådgivare

När det gäller anorektiker är det ingen nyhet att skelettet urkalkas och risken för benskörhet därmed ökar. På senare tid har allt större intresse riktats mot viktminskning och ökad risk för benskörhet bland överviktiga som minskar vikt.

Att viktminskning kan leda till benskörhet har många förklaringar. En handlar om att man äter mindre vid viktminskning och det gör att intag av det benbyggande kalciumet blir lägre.

Kalciumtillskott under viktminskning kan kanske minska den nedbrytande effekten som brist på kalcium ger. Under viktminskning minskar ofta också intaget av vitamin D, vilket leder till att även upptaget av kalcium minskar.

Dessutom minskar ofta nivåerna av könshormoner, vilket också bidrar till urkalkning av skelettet. Mest utsatta är kvinnor efter klimakteriet, vilket troligen har att göra med att hormonet minskar i kroppen.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Tillsammans med Svenska Näringsakademin så utbildar vi kostrådgivare, coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare inom idrottsnutrition.
Vi har licensierat över 2500 kostrådgivare som använder sina kunskaper både i sitt yrke och privat.
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!