Benskör av bantning?

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
17 april 2018

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

När det gäller anorektiker är det ingen nyhet att skelettet urkalkas och risken för benskörhet därmed ökar. På senare tid har allt större intresse riktats mot viktminskning och ökad risk för benskörhet bland överviktiga som minskar vikt.

Att viktminskning kan leda till benskörhet har många förklaringar. En handlar om att man äter mindre vid viktminskning och det gör att intag av det benbyggande kalciumet blir lägre.

Kalciumtillskott under viktminskning kan kanske minska den nedbrytande effekten som brist på kalcium ger. Under viktminskning minskar ofta också intaget av vitamin D, vilket leder till att även upptaget av kalcium minskar.

Dessutom minskar ofta nivåerna av könshormoner, vilket också bidrar till urkalkning av skelettet. Mest utsatta är kvinnor efter klimakteriet, vilket troligen har att göra med att hormonet östrogen minskar i kroppen.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!