Alkoholen och hälsan

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
12 december 2018
KATEGORI: Artikel | Hälsa
ÄMNE: alkohol
KATEGORI: Artikel | Hälsa
ÄMNE: alkohol

För många är alkohol ett njutningsmedel som sätter guldkant på en god måltid, men det är också ett gift som belastar kroppen. Tidigare har de flesta experter ansett att alkohol enbart är av ondo, men på senare år har ny forskning visat på många hälsoeffekter av måttlig konsumtion. Framför allt hjärt- och kärlsjuklighet tros kunna förebyggas av alkohol, främst i form av rött vin.

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Men hur påverkar alkohol hälsa och träningsresultat?

Alkohol, eller etanol som det egentligen heter, bildas när jästsvamp bryter ner socker. Om man inte destillerar alkoholen kan halten maximalt bli 18 %. Högre alkoholhalt, som i spritdrycker, kräver att man destillerar bort en del av vatteninnehållet.

Att man blir berusad av alkohol är knappast någon nyhet, men trots att ämnet är så välkänt så vet forskarna inte med exakthet hur berusningseffekten går till. Giftigheten hos etanol skapas när alkoholen förbränns. Vid det första steget i alkoholens nedbrytning bildas giftet acetaldehyd och det är denna substans som har kopplats till de flesta negativa effekterna av etanol som bakfylla och ökad risk för många cancerformer. Blir du lätt bakis kan det betyda att du bryter ner acetaldehyden långsamt. Det innebär i så fall att du exponeras för mer acetaldehyd och därmed drabbas av de negativa effekterna av alkohol i högre grad.

Alkohol och hälsan

Hur vår hälsa påverkas beror på hur mycket man dricker, men också på vilken sorts alkohol man väljer. Om du tar dig en grogg får du i dig ren alkohol och raffinerat socker och det är denna typ av alkoholdrycker som skadar kroppen mest och ger minst positiva effekter. Om du istället väljer rött vin får du i dig nyttiga antioxidanter istället för raffinerat socker. Måttlig konsumtion av rött vin har kopplats till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och minskad risk för typ II diabetes. De goda effekterna av rött vin beror till stor del på vinets innehåll av olika antioxidanter och särskilt av ämnet resveratrol. Resveratrol har i undersökningar kopplats till inflammationshämning, ökad prestationsförmåga, minskad cancerrisk och till och med ökad livslängd. Detta låter förstås fantastiskt, men man bör inte ta dessa resultat på för stort allvar då många studier är på försöksdjur eller provrörsstudier. Att med säkerhet säga vilka effekter rött vin har på individen och vilka mängder det handlar om är en betydligt svårare uppgift.

Trots att rött vin har många positiva effekter finns det studier som visar att även en måttlig vinkonsumtion kan öka risken för bröstcancer hos kvinnor. En hög konsumtion av alkohol skadar dock hjärtmuskeln och ökar risken för leversvikt med död eller levertransplantation som yttersta följd.

Alkohol och träning

För idrottaren har alkohol många negativa effekter bland annat genom att alkohol driver ut vätska och med vätskan försvinner också elektrolyter som kalium, natrium och magnesium. Särskild allvarligt blir det för den som tränar mycket då man förlorar dessa mineraler med svetten när man tränar. Brister på elektrolyter kan leda till muskelkramper och försämrade prestationer. Dessutom ökar alkoholen halten av muskelnedbrytande och fettinlagrande hormoner. En studie på idrottare visade att 25 cl starksprit påverkade prestationerna negativt upp till 60 timmar efter intaget. Att träna med alkohol i kroppen är ingen bra idé då kroppen är upptagen med förbränningen av alkohol. Dessutom påverkar även små mängder alkohol koordinationsförmågan, vilket ökar risken för skador.

Att träna tycker många är ett bra sätt att bli av med bakfyllan, men detta kan vara direkt farligt då kroppen är upptagen med att bryta ner gifter och träningseffekten kan utebli och vissa fall till och med bli negativ. Planerar du att festa efter ett träningspass är det en god idé att dricka ordentligt med vätska för att ”återvätska” kroppen. Dessutom är det extra viktigt att äta ordentligt för att minimera muskelnedbrytning och andra negativa effekter av alkoholen. Är du noga med din träning är det därför en god idé att avstå från alkohol.

Alkohol och formen

Alkohol förbränns i levern och det är detta organ som står för den största delen av förbränningen i vila. Eftersom alkohol förbränns i levern begränsas förbränningen av leverns favoritbränsle (fett) så länge du har alkohol i kroppen. En stor del av alkoholens energiinnehåll försvinner som värme och på så sätt kan man faktiskt säga att alkohol är förbränningshöjande. Tyvärr ökar stora alkoholintag också aptiten och det är sällan man blir sugen på råkost och sallad efter en blöt kväll på krogen. Dessutom försämras omdömet och man kanske stoppar i sig skräpmat som man hade undvikit i nyktert tillstånd. Trots att så mycket talar emot alkohol för formen kan måttlig konsumtion enligt vissa studier faktiskt vara positivt för att hålla vikten. Teorierna bakom detta tros vara att alkohol ger en belöningseffekt som minskar behovet av att belöna sig med sötsaker. Grava alkoholister är i regel magra, men detta tros bero på att de är mindre intresserade av att äta mat då all fokus ligger på alkohol.

En måttlig alkoholkonsumtion någon gång i veckan är knappast skadligt och handlar det om rött vin kan det dessutom ha vissa positiva effekter. För att minimera de negativa effekterna är det viktigt att fylla på med mat som fyller på depåerna av elektrolyter och andra näringsämnen.

Val av alkohol:

  • Välj vin och öl före andra former av alkohol (allra helst rött vin)
  • Drick ordentligt med vatten
  • Festa inte på tom mage
  • Var extra noga med mat och vätska efter träningspasset om du vet att du ska festa på kvällen
  • Undvik starksprit, sockriga drinkar och groggar

Hälsobetyg:

Öl


Näring per dl: ca 3 gram kolhydrater, alkohol 4,5 gram (motsvarar 5,6 volymprocent), kcal 47
Kolhydratfattigt (vilket många inte tror) och innehåller mer b-vitaminer än andra sorters alkohol. Ölalkoholister drabbas inte lika lätt av b-vitaminbrister som de som missbrukar andra sorters alkohol.

Rött vin


Näring per dl: kolhydrat ca 1 gram, alkohol ca 10 gram (baserat på 12 volymprocent)
Innehåller många bra antioxidanter i höga doser som exempelvis resveratrol. Måttlig konsumtion kan vara positivt för hjärt- och kärlhälsan.

Glögg


Näring: kolhydrat 17 gram, protein 0 gram, fett 0 gram, alkohol 8 gram (baserat vinglögg 10 %)
Glögg innehåller många intressanta kryddor och ämnen från vinet, men också massor med socker. En fördel är kanske att få människor dricker mer än ett litet glas åt gången.

Äggtoddy


Näringsvärde: Kaloribomb rik på socker och alkohol
Starksprit och socker drar ner betyget på äggtoddyn. Ska man försöka se något positivt med äggtoddyn är det möjligen att äggulan kan bidra med kolin som behövs för att levern ska fungera optimalt.

Snaps


Näringsvärde per dl: baserat på ren sprit, kolhydrat 0 gram, fett 0 gram, protein 0 gram, alkohol 32 gram (baserat på 40 volym%), 220 kcal
Kryddat brännvin kan tillföra antioxidanter från kryddningen, men i övrigt finns det få saker som kan upplevas som positivt.

Irish Coffe


Näringsvärde: kaloririkt, mycket socker, fett och alkohol
En riktig kaloribomb, rik på socker fett och alkohol. Kaffet bidrar dock med antioxidanter.

Champagne


Näringsvärde: ca 120 kcal, 8-14 gram kolhydrater
Innehåller mindre antioxidanter än rött vin, men är betydligt bättre än starksprit och groggar.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!