Biohacka din hälsa – med kryddor

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
3 augusti 2021
KATEGORI: Artikel | Hälsa
ÄMNE: kryddor
KATEGORI: Artikel | Hälsa
ÄMNE: kryddor

I del tre av artikelserien ska vi titta närmare på kryddor. Kryddor sätter inte bara smak på maten utan är också kopplade till en massa spännande hälsoeffekter och här tar vi upp ett antal intressanta. Den här artikeln är ett utdrag ur boken Biohack – ät rätt för just din kropp (Fredrik Paulún).

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Kryddor ser jag som ett koncentrat av fantastiskt potenta läkemedelsliknande ämnen, men utan läkemedlens biverkningar. Jag försöker alltid spetsa maten med kryddor och blandar ofta ner saffran eller vaniljpulver i min yoghurt, och tar lite extra chili i maten. Självklart slänger jag på ett par teskedar kanel på frukostgröten och mal gärna svartpeppar över kycklingen. Tomatsåsen får alltid ett tillskott av färsk ingefära och jag är duktig på att använda curry i maten. En dressing får ofta en klick dijonsenap i det Paulúnska köket och torkade örter mosas ner i alla rätter där det passar.

Så här kunde jag fortsätta hur länge som helst. Det viktiga är att budskapet går fram hur hälsosamma kryddor är och att man inte ska äta för mycket av någon enskild. Hemligheten är att äta lite av många olika kryddor. Då eliminerar man risken att få ett överskott och man får ett bredare spektrum av hälsosamma effekter, till exempel en bättre tarmflora, ökad förbränning, stabilare blodsocker, lägre blodfetter och – mycket godare mat! Det sistnämnda är nog så viktigt eftersom god mat gör en mer tillfredsställd och det är nyckeln till att äta lagom mycket. Intressant nog verkar det också som att god mat ökar förbränningen efter måltiden. Livet är dessutom för kort för att man ska äta smaklös och tråkig mat.

Alla naturliga kryddor har goda effekter på hälsan, så fyll på kryddhyllan med kryddnejlika, muskotnöt, gurkmeja, torkad rosmarin, spiskummin, torkad koriander etcetera. Sedan är det bara att prova sig fram och se var de passar. Man kan till exempel googla recept baserade på olika kryddor. På så sätt lär man sig att använda dem och ens kropp kommer att tacka en.

Saffran

Jag älskar paella, saffranspannkaka, saffransglass och lussebullar. Smaken är fullständigt magisk, ungefär som vanilj, tryffel, ett moget högklassigt rödvin, lagrad ost eller hängmörad oxfilé från gräsbetande djur. Det är dyra råvaror men jag tycker ändå de ofta är prisvärda då de ger en så mycket större upplevelse. Som läsaren kanske märker är smak väldigt viktigt för mig och därför blir jag så glad av att en av mina favoritkryddor också är cancerhämmande, skyddar mot depression och minskar risken för Alzheimers för att nämna några saker. Nu kan jag inte fylla mina måltider med saffransbullar och gotländsk pannkaka, utan fokuserar på att få i mig saffran via lite nyttigare mat, till exempel den linssoppa som jag tipsar om i slutet av detta avsnitt. Det är också väldigt gott att röra ner ett halvt paket saffran i frukostyoghurten och vilken knallgul, cool färg frukosten får!

Gurkmeja

Jag har ett kök som jag fullständigt älskar. Det är snyggt, funktionellt och lätt att hålla rent. Bänkskivan är blank, vit och superläcker, och min första tanke var att den skulle bli alldeles repig och fläckig av mina inspelningar och fotosessioner som pågår där förutom den dagliga matlagningen till familjen som består av sex personer. Hårt pressad och stressad har bänkskivan dock stått pall och efter ett år är den lika blank och skinande som när den installerades. Dock fick den nyligen sin hittills värsta prövning; gurkmeja. Jag stod och kokade en rejäl laddning linssoppa och som vanligt kryddade jag med mina favoritkryddor och gurkmeja är en av dem. Vad jag inte märkte var att en skål med gurkmeja hade vällt och blandats med fukt från skurna grönsaker och buljongframställning. Familjen åt soppan i godan ro och först efteråt insåg jag att den ”ofläckbara” kompositskivan faktiskt fått en rejäl stor gul fläck från den spillda gurkmejan. Jag började skura, visste att fläcken borde gå bort eftersom skivan ska vara helt tät och sakna porer. Det tog närmare en kvart av skrubbande med både vatten och diskmedel innan fläcken försvann. Något liknande hade jag aldrig sett förut. Tidigare hade jag enkelt tagit bort fläckar från granatäpple, blåbär, rödvin och andra superskurkar med fläckskrapare. Gurkmeja är helt enkelt i en egen klass när det gäller fläckegenskaper, ett mycket bra bevis på att den också är enastående när det gäller antioxidantinnehåll. Gurkmeja är verkligen det gula miraklet.

Sedan jag gjorde min research och skrev denna bok har jag blivit så övertygad om gurkmejas förträfflighet att jag dagligen börjat använda ett kosttillskott med gurkmejaextrakt. Då ska sägas att jag inte äter mycket kosttillskott på regelbunden basis, så gurkmeja har verkligen gjort intryck på mig. Gurkmeja kommer därför dyka upp både här och där i den här boken.

Vanilj

Vanilj utvinns från en orkidé som bär frukt i form av skidor som måste handplockas för att inte ta skada. Redan de gamla aztekerna och mayaindianerna kände till att vanilj har positiva hälsoeffekter. För att kunna använda vaniljstången krävs en jäsning och vill man ha ut själva extraktet måste det filtreras. Den mest kännetecknande komponenten i vanilj är vanillin vilket är en av de polyfenoler som finns i denna älskade krydda. Det är vanillin som ger den typiska vaniljdoften och många menar att enbart den kan ge positiva effekter på allt från potens till humör. Det är inte vetenskapligt bevisat, till skillnad från att den verkar vara smärtlindrande, åtminstone för småbarn. Faktum är att vanillin är ett av de ämnen som bildas när gurkmeja bryts ned i kroppen, och en del forskare tror att det är just vanillinet som ligger bakom många av gurkmejas hälsoeffekter. Kanske ska man se vanilj, med sitt vanillin, som en turbovariant av gurkmeja? Hur som helst är vanilj en av våra favoritkryddor globalt sett och den förtjänar verkligen sin popularitet.

Du har läst sista delen av vår sommarföljetång som är ett utdrag ur boken Biohack – ät rätt för just din kropp (Fredrik Paulún).

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!