Ersätt kalorier med fibrer för viktminskning

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
10 juli 2018
KATEGORI: Notis | Viktminskning
ÄMNE: fibrer
KATEGORI: Notis | Viktminskning
ÄMNE: fibrer

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Att stoppa i sig energilösa fibrer istället för kaloristinn mat är en gammal beprövad strategi för viktminskning och hos personer med lågt fiberintag brukar en ökning faktiskt leda till viktminskning. Men om man äter ett energifattigt mål med mycket fibrer kompenserar då kroppen det vid nästa måltid?

För att undersöka detta lät man en grupp människor äta en kalorireducerad frukost med högt fiberinnehåll. Sedan undersökte man hur mycket de åt till lunch. Resultatet visade att de åt lika mycket energi som kontrollgruppen åt till lunch, det vill säga hög-fiber/låg-energifrukost leder inte till kompensationsätande vid nästkommande måltid, åtminstone inte på kort sikt.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!