Blir man benskör av protein?

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
10 juli 2018
KATEGORI: Hälsa | Notis
KATEGORI: Hälsa | Notis

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

har ofta fått skulden får att orsaka benskörhet eftersom ett ökat proteinintag ökar kroppens utsöndring av kalcium. Ökar utsöndringen av kalcium i urinen brukar det i allmänhet betyda att skelettet kalkas ur. På senare år har vissa studier antytt att ett ökat proteinintag faktiskt även ökar upptaget av kalcium från tarmen. Kompenseras i så fall den ökade utsöndringen av det ökade upptaget?

I en ny studie på kvinnor undersökte man hur kalciumbalansen påverkades vid ett högt (20 energiprocent) och lågt (10 energiprocent) proteinintag. Resultatet visade att högproteinkosten ökade kalciumupptaget om kalciumintaget var lågt, men inte om det var högt. Slutsatsen blev att inte stör kalciumbalansen i kroppen.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!