Mättat mättar inte mest

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
10 juli 2018
KATEGORI: Notis | Viktminskning
ÄMNE: aptit | fett
KATEGORI: Notis | Viktminskning
ÄMNE: aptit | fett

Intresserad av kost och näringslära? Missa inte vår populära utbildning till licensierad kostrådgivare

De energigivande näringsämnen, det vill säga protein, och kolhydrater, bidrar alla till att vi känner oss mätta. Mättnad är en komplex känsla och som påverkas av hormoner och signalämnen som frisätts av de näringsämnen vi äter. Olika näringsämnen frisätter olika hormoner i olika mängder, vilket gör att de påverkar den upplevda mättnaden på olika sätt.

Mättnad från känns till exempel inte likadan som mättnad från och fett. ger alltså en särskild typ av mättnad, men mättar olika typer av fett olika mycket? För att undersöka det gav en grupp nederländska forskare en försöksgrupp olika typer av fett genom en slang direkt ner i tunntarmen. Detta eftersom man inte ville att smak och andra störande faktorer skulle påverka den upplevda mättnaden. Resultatet visade att omättade fetter mättade bäst.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Tillsammans med Svenska Näringsakademin så utbildar vi kostrådgivare, coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare inom idrottsnutrition.
Vi har licensierat över 2500 kostrådgivare som använder sina kunskaper både i sitt yrke och privat.
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!