Fettladda om du ska springa långt

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
26 april 2018
KATEGORI: Notis
KATEGORI: Notis

Intresserad av kost och näringslära? Missa inte vår populära utbildning till licensierad kostrådgivare

Kolhydratladdning är inget nytt begrepp, men kan det vara bra att ”fettladda” innan en uthållighetskrävande aktivitet? Eftersom de flesta människor har fettdepåer som kan räcka i en till två månader som enda energikälla låter kanske tanken lite märklig, men ”fettladdningen” handlar om att lagra in i musklerna, så kallat IMCL (intramyocellulära lipider).

Dessa kan nämligen förbrännas relativt snabb av muskeln och bidrar med en hel del av energin vid exempelvis långdistanslöpning.

För att undersöka om man kan öka nivåerna av IMCL lät en grupp forskare sprinters och långdistanslöpare äta en fettfattig diet (10 E%), en normalfet-diet (25 E%) och en högfett-diet (60 E%). Resultatet visade att långdistanslöparna i högfett-gruppen kunde lagra in upp till tre gånger så mycket IMCL som de i lågfett-gruppen. I sprintergruppen såg man inte dessa skillnader.

Sen återstår förstås frågan om detta kommer att leda till bättre prestationer.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Tillsammans med Svenska Näringsakademin så utbildar vi kostrådgivare, coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare inom idrottsnutrition.
Vi har licensierat över 2500 kostrådgivare som använder sina kunskaper både i sitt yrke och privat.
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!