Fettladda om du ska springa långt

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
26 april 2018

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Kolhydratladdning är inget nytt begrepp, men kan det vara bra att ”fettladda” innan en uthållighetskrävande aktivitet? Eftersom de flesta människor har fettdepåer som kan räcka i en till två månader som enda energikälla låter kanske tanken lite märklig, men ”fettladdningen” handlar om att lagra in fett i musklerna, så kallat IMCL (intramyocellulära lipider).

Dessa kan nämligen förbrännas relativt snabb av muskeln och bidrar med en hel del av energin vid exempelvis långdistanslöpning.

För att undersöka om man kan öka nivåerna av IMCL lät en grupp forskare sprinters och långdistanslöpare äta en fettfattig diet (10 E%), en normalfet-diet (25 E%) och en högfett-diet (60 E%). Resultatet visade att långdistanslöparna i högfett-gruppen kunde lagra in upp till tre gånger så mycket IMCL som de i lågfett-gruppen. I sprintergruppen såg man inte dessa skillnader.

Sen återstår förstås frågan om detta kommer att leda till bättre prestationer.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!