Dålig stressrespons gör dig fet

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
2 juli 2018
KATEGORI: Notis | Viktminskning
ÄMNE: övervikt | stress
KATEGORI: Notis | Viktminskning
ÄMNE: övervikt | stress

Intresserad av kost och näringslära? Missa inte vår populära utbildning till licensierad kostrådgivare

Man har länge känt till att ger en rad negativa hälsoeffekter på sikt. Alltifrån högt blodtryck och försämrad insulinfunktion till en för tidig död har kopplats till stress. Man har också misstänkt att för mycket stress kan leda till genom flera mekanismer. Bland annat gör stresshormoner att aptiten ökar och att förbränningen minskar.

Det många glömmer bort är att stresshormoner faktiskt skyddar oss – utan dem skulle vi inte klara av stressen. Vad händer om våra kroppsliga svar på mentalstress uteblir? Att kroppens svar mot utmattas är en vanlig konsekvens av långvarig kronisk stress.

Hur påverkas då kroppssammansättningen av detta? För att undersöka det följde norska forskare en grupp män under 18 år. Under studiens gång mättes fysiologiska stressresponser i förhållande till mental stress. Resultatet visade att BMI, midjeomfång och mängd underhudsfett ökade ju sämre stressresponsen fungerade. Stresshormoner kanske inte är så dumma ändå…

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Tillsammans med Svenska Näringsakademin så utbildar vi kostrådgivare, coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare inom idrottsnutrition.
Vi har licensierat över 2500 kostrådgivare som använder sina kunskaper både i sitt yrke och privat.
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!