C-vitamin försämrar prestationer

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
18 april 2018

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

C-vitamin är ett populärt tillskott bland idrottare. Tanken med ett vitamin C-tillskott är att det ska skydda kroppen mot skadliga fria radikaler som ökar när man tränar.

Tyvärr är effekten av vitamin C inte enbart positiv. Det finns flera vetenskapliga rapporter som ifrågasätter nyttan av tillskotten och ibland kan de till och med ha negativa effekter. För att undersöka hur tillskott med vitamin C påverkar träningsresultaten vid uthållighetsträning fick en grupp manliga löpare äta 1 gram c-vitamin per dag i åtta veckor. Jämfört med kontrollgruppen minskade C-vitamingruppens prestationer!

Det finns även studier på cyklister som visar samma trend. Orsaken till detta tros vara att C-vitaminet skyddar musklerna lite för bra och att de därför inte anpassar sig till träningen lika bra och därmed faktiskt försämrar träningsresultaten.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!