C-vitamin försämrar prestationer

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
18 april 2018

Intresserad av kost och näringslära? Missa inte vår populära utbildning till licensierad kostrådgivare

C-vitamin är ett populärt tillskott bland idrottare. Tanken med ett -tillskott är att det ska skydda kroppen mot skadliga fria radikaler som ökar när man tränar.

Tyvärr är effekten av inte enbart positiv. Det finns flera vetenskapliga rapporter som ifrågasätter nyttan av tillskotten och ibland kan de till och med ha negativa effekter. För att undersöka hur tillskott med vitamin C påverkar träningsresultaten vid uthållighetsträning fick en grupp manliga löpare äta 1 gram c-vitamin per dag i åtta veckor. Jämfört med kontrollgruppen minskade C-vitamingruppens prestationer!

Det finns även studier på cyklister som visar samma trend. Orsaken till detta tros vara att C-vitaminet skyddar musklerna lite för bra och att de därför inte anpassar sig till träningen lika bra och därmed faktiskt försämrar träningsresultaten.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Tillsammans med Svenska Näringsakademin så utbildar vi kostrådgivare, coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare inom idrottsnutrition.
Vi har licensierat över 2500 kostrådgivare som använder sina kunskaper både i sitt yrke och privat.
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!