Ekologisk mat skyddar mot cancerrisken

23 oktober 2018
KATEGORI: Hälsa | Notis
KATEGORI: Hälsa | Notis

Synen på är bland allmänheten är generellt positiv. Tyvärr har forskningen inte kunnat visa några övertygande positiva effekter på hälsa och välmående, i alla fall fram tills nu. I en nyligen publicerad prospektiv studie på knappt 70 000 fransmän undersökte man hur deras risk för att utveckla sammanföll med deras konsumtion av ekologiska livsmedel.

Att studien är prospektiv innebär att forskarna följde deltagarna från start och framåt, vilket ger en betydligt bättre bild av vilken mat som verkligen intogs än att försöka intervjua deltagarna om vilken mat de åt för flera år bakåt i tiden (retrospektiva studier).

I studien undersöktes 16 livsmedel där deltagarna fick ange huruvida de valda ekologiska eller konventionella livsmedel. Beroende på hur ofta deltagarna valde ekologiska livsmedel fick de ”eko-poäng”. Resultatet visade att ju högre ”eko-poäng” deltagarna hade desto lägre blev den generella cancerrisken.
Sista ordet i denna debatt är troligen inte sagt, men denna studie talar i alla fall för att man med fördel kan välja ekologiska livsmedel framför konventionella diton för att undvika cancer.

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2707948" rel="noopener noreferrer" target="_blank">https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2707948
error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!