Ekologisk mat skyddar mot cancerrisken

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
23 oktober 2018
KATEGORI: Hälsa | Notis
KATEGORI: Hälsa | Notis

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Synen på ekologisk mat är bland allmänheten är generellt positiv. Tyvärr har forskningen inte kunnat visa några övertygande positiva effekter på hälsa och välmående, i alla fall fram tills nu. I en nyligen publicerad prospektiv studie på knappt 70 000 fransmän undersökte man hur deras risk för att utveckla cancer sammanföll med deras konsumtion av ekologiska livsmedel.

Att studien är prospektiv innebär att forskarna följde deltagarna från start och framåt, vilket ger en betydligt bättre bild av vilken mat som verkligen intogs än att försöka intervjua deltagarna om vilken mat de åt för flera år bakåt i tiden (retrospektiva studier).

I studien undersöktes 16 livsmedel där deltagarna fick ange huruvida de valda ekologiska eller konventionella livsmedel. Beroende på hur ofta deltagarna valde ekologiska livsmedel fick de ”eko-poäng”. Resultatet visade att ju högre ”eko-poäng” deltagarna hade desto lägre blev den generella cancerrisken.
Sista ordet i denna debatt är troligen inte sagt, men denna studie talar i alla fall för att man med fördel kan välja ekologiska livsmedel framför konventionella diton för att undvika cancer.

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2707948" rel="noopener noreferrer" target="_blank">https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2707948

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!