Har du mage att dricka mjölk?

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
19 maj 2021
KATEGORI: Hälsa | Notis
ÄMNE: mjölk
KATEGORI: Hälsa | Notis
ÄMNE: mjölk

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Många undviker idag mjölkprodukter och försäljningen av laktosfria alternativ slår alla rekord trots sina höga prislappar. Att undvika mejeriprodukter av djuretiska skäl är inget att diskutera, men om du tror dig må dåligt av mjölk gäller det att röna ut ifall det verkligen är så.

Om du är laktosintolerant betyder det att du har nedsatt förmåga att spjälka mjölksocker vilket leder till att det onedbrutna mjölksockret hamnar i tjocktarmen där det utgör bränsle för dina tarmbakterier. Konsekvensen är våldsam gasbildning och diarré vilket givetvis är mycket obehagligt.

För att reda ut om det är laktosintolerans som orsakar problemen ska du äta precis som vanligt men konsekvent använda laktosfria produkter under någon vecka. Att ta bort alla mejeriprodukter ger inte svaret på gåtan eftersom somliga är överkänsliga för själva proteinet och det kan i vissa fall också ge liknande besvär.

Är du laktosintolerant är lösningen enkel men fortsätter besvären kan det vara något annat i kosten som orsakar dem. Många äter t ex mycket baljväxter och fullkorn, som är mycket nyttiga, men också har förmågan att orsaka ”mjölkmage” med avseende på gasbildning.

Då är lösningen att fortsätta äta de nyttiga produkterna men äta mindre mängder per portion. Att de bildar gas är ett kvitto på att de är gynnsamma för tarmfloran men du vill inte få för mycket så att det blir ett problem.

Gas från tarmen absorberas till blodet och andas ut, men kroppen klarar bara en viss mängd per timme, så en begränsning av de gasbildande livsmedlen är lösningen. Slutligen finns det många som är intoleranta mot mjölkprotein, inklusive undertecknad, och då kan man drabbas av eksem, klåda, ledvärk, migrän etc.

Då finns det bara en lösning och det är att exkludera allt vad mejeriprodukter heter och hitta alternativ. Idag finns det mycket bra varianter som är tillverkade av allt från mandel och ris till havre och soja. Se bara upp med de som är sockersötade då det snabbt blir stora mängder ohälsosamt raffinerat socker om du konsumerar dem regelbundet.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!