Choklad – en nyttig last?

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
17 maj 2018
KATEGORI: Artikel | Hälsa | Näring
ÄMNE: choklad
KATEGORI: Artikel | Hälsa | Näring
ÄMNE: choklad

Det var inte så länge sedan man fick dåligt samvete om man förlustade sig i choklad, men på senare år har det kommit rön som tyder på att choklad inte är så farligt och vissa fall till och med nyttigt. Men hur nyttigt är choklad egentligen?

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Vad är choklad?

Det är en enorm skillnad mellan olika sorters choklad vad det gäller kvalité och innehåll av socker och tillsatsämnen. För att kalla något för choklad måste det innehålla en viss mängd ingredienser med ursprung från kakaobönor. Kakaobönan härstammar ursprungligen från Amazonas djungler, men idag odlas den kommersiellt på varma breddgrader. Från bönan utvinner man kakaopulver som ger den typiska chokladsmaken och som även är extremt rik på nyttiga antioxidanter. Kakaopulvret har en bitter smak och därför blandar man ut det med socker och kakaosmör. Det är halten kakaopulver som avgör hur mörk choklad blir och även hur intensiv chokladsmaken blir. Kakaosmöret utvinns också ut kakaobönan och innehåller till största delen mättat fett, men också en del enkelomättat. För att motbalansera den bittra kakaosmaken tillsätts socker och i ljuschoklad även mjölkprodukter, ofta mjölkpulver. Ofta tillsätts också andra smak- och konsistensgivare som lecitin och vanilj.

Det är skillnad på choklad och choklad

Det är lätt att bli förvillad av alla de sorters choklad som man numera hittar på butikshyllorna. Förr fanns det riktiga bottennapp vad det gäller nyttighet, då man kunde hitta choklad innehållandes skadliga industriella transfetter. Dessa sorter är numera tack och lov sällsynta, men finns fortfarande i vissa sorters chokladgodis och choklad. För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att titta på innehållsförteckningen. Vit choklad är inget bra val då den inte innehåller den nyttiga kakaon, men ungefär lika mycket kalorier. Avsaknaden av kakaon kan också göra att du stoppar i dig mer än vad du skulle ha gjort om chokladen var mörk eftersom kakaons bittra smak motbalanserar sockrets aptitstimulerande effekt. Mjölkchoklad innehåller ofta mer socker och dessutom mjölkpulver. Trots detta är det ett bättre val än vit choklad, då man får en del hälsoeffekter av mjölkchoklad. I en ny studie har man sett att faktiskt både ljus och mörk choklad skyddar mot stroke.

Det visste du inte om choklad

  • Innehåller antibakteriella ämnen som minskar risken för kariesangrepp
  • Är giftigt för hundar eftersom de inte kan bryta ner teobromin så effektivt som vi kan. 50 gram kan vara tillräckligt för att ta livet av en mindre hund.
  • Innehåller mer antioxidanter än rött vin
  • Är en bra källa för magnesium
  • Kan ha positiva effekter på träningsresultat

Hälsoeffekter av choklad

På senare år har man kopplat en rad positiva hälsoeffekter till choklad. Bakom åtminstone en del av de positiva effekterna hittar man chokladens extremt höga innehåll av flavonoider, en typ av antioxidanter med många intressanta hälsoeffekter. Fyrtio gram choklad innehåller lika mycket flavonoider som ett glas rött vin! Ett regelbundet chokladätande motverkar därför fettinlagring i våra blodkärl som annars leder till hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom minskar choklad risken för blodproppar, stroke och har även inflammationshämmande effekter. Choklad fungerar faktiskt även som ett alternativ till solskyddskräm, i alla fall enligt en undersökning. Då ska du inte använda den utvärtes utan det räcker med en förhållandevis liten, men regelbunden dos för att minska risken att bränna sig i solen. I en studie såg man att de som åt motsvarande ett par rutor choklad per dag fick en ökad livslängd jämfört med dem som inte åt choklad alls. Samma studie visade också att hälsoeffekterna av chokladen minskade om man var storkonsument, men fortfarande var man mer frisk än de som inte alls åt choklad.

Choklad och depression

Choklad har också kopplats till depressioner. Man vet att personer som drabbas av depressioner, framför allt årstidsbundna sådana, äter mer choklad än andra. Vad sambandet beror på är oklart, men en förklaring är att deprimerande människor använder chokladen som medicin. Choklad innehåller också en del av aminosyran tryptofan som behövs för att tillverka må-bra hormonet serotonin.

Laga mat med choklad

Choklad är inte bara godis och bakverk, det är också en spännande krydda som passar i många rätter. Här kommer några tips:

  • Som smaksättning i såser
  • I marinaden, gärna med chili
  • Kakaonibs som smakgivare i mellanmål
  • I fruktsallad
  • I kaffet

Kan man bli beroende av choklad?

Det finns många som säger sig inte klarar sig utan att äta choklad. I en undersökning fick engelska kvinnor svara på frågan om vad som var viktigast, sex eller choklad. En majoritet visade sig föredra choklad framför sex. Det finns en hel del som tyder på att man faktiskt kan utveckla ett chokladberoende. Choklad innehåller koffein och teobromin, vilka båda har uppiggande effekter. Koffein har vissa beroendeskapande egenskaper, men halterna i choklad är mycket lägre än i kaffe. En hypotes är att det är teobrominet som står för beroendeeffekten. Även sockret och fettet bidrar säkert också till belöningseffekterna när man äter choklad och sannolikt är det en kombination av dessa ingredienser som står för beroendet. Känner du dig beroende av choklad så att det övergår i ett missbruk finns det sätt att bryta mönstret. Enligt en studie kan fysisk aktivitet minska suget och total avhållsamhet kan antagligen också minska suget.

Choklad lika bra som träning?

I en amerikansk studie på möss såg man att epikatin, ett ämne som finns rikligt i choklad, stimulerade tillväxten av mitokondrier i muskelceller hos möss på ett liknande sätt som träning gör. Mitokondrierna är muskelcellens kraftverk och ju fler mitokondrier man har desto effektivare muskler får man. De möss som fick epikatin fick lika stor prestationsökning som de möss som fick springa på ett löpband. De möss som både fick epikatekin och ”tränade” på löpband fick emellertid störst prestationsökning. Kanske läge att kombinera träning med chokladätande? Det är dock osäkert om dessa rön även är överförbara på människor.

5 sunda sätt att konsumera choklad

  • Som kakaonibs på gröten
  • Rör ner lite kakao i kaffet
  • Några rutor mörk choklad till vinet istället för chips
  • Din egen hemmagjorda O’boy på ekologisk mjölk, kakao och honung
  • Chokladdoppade jordgubbar

Choklad – det nyttiga godiset

Vanligt godis är proppfullt med kalorier, tillsatser, dåliga fetter och socker och har knappast några positiva effekter på hälsan. Choklad är också energirikt, men till skillnad mot vanligt godis så får du så många positiva effekter på köpet. Dessutom nöjer man sig med en betydligt mindre mängd, särskilt om man väljer mörkare varianter. Kakao har en bitter smak som signalerar till vår hjärna att inte äta så mycket. Denna effekt motbalanserar den aptitstimulerande effekten av sockret och resultatet blir en måttlig konsumtion! I choklad finns även bakteriehämmande ämnen som gör choklad till ett mycket bättre alternativ än vanlig godis. Dessutom är choklad en bra källa för magnesium som är ett mineral många får brist på. Brister kan yttra sig som muskelkramper och för dig som tränar är det extra viktigt att få sig magnesium då svettning kan öka förlusterna. Överdriven konsumtion av choklad, i synnerhet ljus sådan, är förstås fortfarande en stor källa för kalorier, socker och mättade fetter. Om valet står mellan choklad och godis eller chips som fredagsmys är valet enkelt: välj chokladen! Att äta choklad regelbundet är inget fel utan kan snarare ha positiva hälsoeffekter så länge du inte överkonsumerar. För mycket innebär förstås att ditt energiintag kan öka och därmed leda till ökat kroppsfett. Äter du choklad dagligen är det smart att välja mörk choklad då den lite bittra smaken motverkar att du får i dig för mycket. Ett bra sätt att få chokladsmak på maten är att använda sockerfria kakaonibs på keso, i musli eller gröt.


Hälsobetyg på choklad

Mörk choklad 70% kakao


Kakao, socker, kakaosmör, ofta vanilj och lecitin
P Hög kakaohalt och därmed mycket av alla de goda effekterna från choklad
O Högt energiinnehåll, socker

Mörk choklad 85% kakao

L
Kakao, socker, kakaosmör, ofta vanilj och lecitin
P Hög kakaohalt och därmed mycket av alla de goda effekterna från choklad
O Högt energiinnehåll, socker

Snickers


Innehåller: Socker, choklad, jordnötter, sirap, socker, fett, härdade fetter, laktos, salt, äggvita, konstgjorda smakämnen
P Innehåller choklad
O Massor och socker och fett, till och med härdat fett (transfetter) i vissa länder

Mjölkchoklad


Innehåller bland annat: kakao, kakaosmör, socker och diverse smakämnen
P Innehåller kakao
O Mycket socker och inte så bitter smak (gör att du äter mer)

Block


Innehåller bland annat: kakao, vegetabiliskt fett, socker och diverse smakämnen
P Innehåller kakao
O Mycket socker och inte så bitter smak (gör att du äter mer). Innehåller vegetabiliskt fett istället för kakaosmör

Vit choklad


Innehåller bland annat: kakaosmör, socker och diverse smakämnen
P Kakaosmör istället för vegetabiliskt fett
O Mycket socker och fett

Kexchoklad


Socker, vetemjöl, vegetabiliskt fett, skummjölkspulver, kakaosmör, vasslepulver, helmjölkspulver, kakaomassa, kakaopulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), salt, bakpulver (natriumbikarbonat), aromer (bl.a. vanillin).
O Socker, fett

O’boy


Socker, 18% Fettreducerad Kakao (Emulgeringsmedel; Sojalecitin), Druvsocker, Salt, Arom (Vanillin). Innehåller Soja.
P Innehåller kakao
O Socker

Chokladsås


Innehåller bla: socker i olika former, kakao, fett
P Kakao
O Socker, fett och tillsatser

Ischoklad


Innehåller: choklad och kokosfett
P Kakao och kokosfett
O Socker

Chokladkola


Innehåller bland annat: kakao, socker, grädde
P Kakao
O Socker, fett

Nougat


Innehåller bland annat: socker, fett och nötter eller mandel.
P Innehåller nötter
O Socker och fett, ingen kakao

Kakaopulver


Innehåller kakao
P Ren kakao
O Besk smak

Raw kakao

L
Innehåller: kakao från bönor som inte har rostats
P Oförstörda näringsämnen
O Oförstörda gifter, giftigt?

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!