Det är skillnad på socker och socker

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
26 september 2018

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Det är lätt att generalisera och säga att allt som innehåller socker är dåligt. Men det är faktiskt skillnad på socker och socker. Naturligt förekommande socker verkar inte ha samma negativa effekter som samma mängd socker som är tillsatta till livsmedel.

Ett exempel är att raffinerat fruktsocker ger labb-råttor höga blodfetter medan samma mängd fruktsocker i form av honung inte gör det. Teorierna om mekanismerna bakom dessa skillnader är många och orsaken är inte helt känd, men det viktigaste för oss är att minimera mängden raffinerat, tillsatt socker som man får i sig.

Detta illustreras i en undersökning där man uppmuntrade studiedeltagarna att välja en hemgjord fruktdrink istället för sockersötade drycker som läsk. Resultaten visade starka positiva effekter på såväl blodfetter som midjemått.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!