Hur står det till med ditt testosteron?

Näringsfysiolog (Fil. Mag.)
14 april 2021
KATEGORI: Artikel | Hälsa | Tillskott
KATEGORI: Artikel | Hälsa | Tillskott

På senare år har det blivit mer och mer fokus på testosteron. Både mätning genom blodprover och förskrivningar av testosteronläkemedel har ökat lavinartat. Samtidigt kan man i media läsa om att halterna av testosteron och spermiekvaliteten har försämrats sedan 1970-talet. Vad beror detta på? Står vi inför en fertilitetskris? Och vad kan man göra för att hålla sina nivåer på topp? Är verkligen tillskott av testosteron rätt väg att gå?

Intresserad av kost och näringslära? Då rekommenderar vi Svenska näringsakademins kurs om grundläggande näringslära Kostrådgivare (light)

Vad gör testosteron?

Testosteron är det manliga könshormonet som börjar produceras redan i fosterstadiet och ökar kraftigt i puberteten. Hormonet ger upphov till så kallade manliga könskaraktäristika, det vill säga bland annat ökad kroppsbehåring, djupare röstläge och skäggväxt.

Testosteronet produceras i testiklarna och hypofysen, en körtel som sitter under hjärnan, styr produktionen. Mängderna varierar under livet, men är som störst under puberteten. Efter puberteten behövs hormonet för bland annat en normal produktion av spermier, muskeluppbyggnad och sexdrift.

Hur vanligt är brist?

Idag finns det en något av en hype kring testosteron och efterfrågan på både tester och behandling ökar. Trots det är det endast ett par procent av männen över 50 år som har klinisk brist. Är man aktiv och mår bra samt inte lider av övervikt är risken liten för att drabbas av brist. Om man däremot har vissa livsstilsfaktorer emot sig är risken större.

Övervikt, men också vissa kroniska sjukdomar har en negativ effekt på värdena. Typ II diabetes är ett vanligt ohälsotillstånd som är kopplat till låga testosteronnivåer. Även njursjukdomar, KOL, kortisonpreparat och opiater påverkar ofta halterna negativt.

Hur vet man om man lider brist på testosteron?

Det är inte ovanligt att halterna av det manliga hormonet testosteron sjunker med åren. Detta är ingen oskriven lag, då äldre friska män kan ha högre nivåer än en relativt ung person som har livsstilsfaktorer emot sig.

För lite testosteron ger sig till känna som minskad energi, motivation och initiativförmåga. Även irritation, depression, minnesbesvär och försämrad koncentration är vanliga symptom. Minskad arbetskapacitet, både fysiskt och psykiskt, samt ökat kroppsfett och minskad sexdrift hör till symptombilden.

Eftersom dessa symptom är väldigt allmänna krävs ett blodprov, där testosteron och proteinet SHBG (sex hormone globuline) mäts, för att kunna konstatera en brist. SHBG är ett protein som binder testosteron i blodet och därmed blockerar det en del av testosteronets effekter. Därför är både halten testosteron och SHBG viktiga delar för att sjukvården ska kunna ställa rätt diagnos.

Är du intresserad av att mäta ditt testosteronvärde kan du exempelvis göra det hos svenskprovtagning.se. Och använder du rabattkoden ”näringspodden” får du 15% rabatt!

Vad gör man åt låga värden?

En åtgärd vid en konstaterad brist är att tillföra testosteron, antingen genom daglig smörjning med testosteron-gel eller genom depå-spruta. Tar man testosteron som läkemedel kommer det att påverka fertiliteten negativt och vill man skaffa barn kan det vara värt att överväga den aspekten. Det finns nämligen många saker i livsstilen som inverkar på nivåerna och dessa kan vi faktiskt påverka genom aktiva val.

Håll övervikt borta. Det är ofta lättare sagt än gjort att få bort överflödskilon, men om man hittar en strategi som fungerar på sikt är mycket vunnet för hälsan. En mekanism som kopplar ihop övervikt med testosteronbrist är enzymet aromatas som finns i fettvävnaden. Aromatas omvandlar testosteron till östrogen och därmed minskar testosteron samtidigt som östrogen ökar. Viktminskning leder i regel till positiva effekter på testosteronvärdet i händelse av att detta varit lågt.

Håll koll på blodsockret. Högt blodsocker är negativt för testosteronbildningen. Bland dem med testosteronbrist finns en överrepresentation av personer med typ II diabetes. Blodsocker påverkas bland annat av fysisk aktivitet, sömn, stress, rökning, övervikt och av hur mycket och vad man äter. Kostfaktorer som kolhydratmängd och kvalité, intag av bär och grönsaker, fibrer och hårt industriellt processad mat påverkar blodsockernivåerna mycket. Vill du veta mer om hur du kan påverka ditt blodsocker rekommenderar jag vår blodsockerskola (länk).

Träning, framför allt intensiv sådan, kan påverka testosteronhalterna positivt. Styrketräning, framför allt basövningar för underkroppen, och andra högintensiva träningsformer har kopplats till ökade halter av testosteron. Att vara fysisk aktiv har många bra effekter och påverkan på testosteron är en sådan.

Fettsnål kost har kopplats till låga värden av testosteron. I en nyligen publicerad studie (1) såg man att en fettfattig kost minskade testosteronhalterna i blodet. Den kliniska relevansen av detta rön är dock inte klar, men det finns också andra hälsoskäl att inte äta en alltför fettsnål kost.

Låga nivåer av vitamin D är vanligt förekommande och detta kan leda till en minskning av testosteron (2). För att förebygga brist är det bra att mäta sitt blodvärde av vitamin D och vid behov öka intaget av vitamin D-rik mat som fet fisk och äggula eller genom ett tillskott av vitaminet.

Zink är ett viktigt mineral som bland annat behövs för sårläkning och för att immunsystemet ska fungera optimalt. Dessutom är zink kritiskt för tillverkningen av spermier och testosteron. Veganer och andra personer med lågt intag av zink löper generellt en större risk för att utveckla marginella brister. Är man mycket sexuellt aktiv som man förlorar man en del zink via utlösningen. Zinkrik mat är ostron, musslor, skaldjur och kött. Även tillskott fungerar för att avhjälpa brister.

Magnesium har också en viktig roll för att testosteronnivåerna ska hållas på en optimal nivå. Vissa studier har visat att extra magnesium kan normalisera testosteronnivåer och vissa studier har visat att det ökar testosteron generellt (3).

Bockhornsklöverfrö är kryddan som ger curry dess typiska smak och doft. Bockhornsklövern har kopplats till ökade testosteronnivåer när det konsumeras som tillskott. Ökningen beror på att levern minskar nedbrytningen av testosteron och det är möjligt att den här ökningen endast är temporär och att halterna normaliseras om intaget fortsätter över tid.

Stress och sömn är centralt för att vi ska må bra. Även hormoner som testosteron och kortisol (stresshormon) påverkas av hur mycket sömn vi får och vilken stress vi utsätts för. Stress är många gånger svårt att styra över, men här finns professionell hjälp att få.

Blir stressnivån för hög under lång tid finns även så många andra negativa hälsoeffekter att vänta. När det gäller sömn ska man helst få sina åtta timmar varje natt för att kroppen ska återhämta sig och för att hormonnivåerna inte ska påverkas negativt.

Summering

På senare år har det varit mycket fokus på testosteron. Även om kliniska brister inte är jättevanliga förekommer de och vill man veta säkert är svaret bara ett blodprov bort. Det finns många saker man kan göra själv som påverkar värdena positivt. Bland dessa finner vi viktminskning vid övervikt, högintensiv träning, sömn, stress och kostfaktorer som blodsockernivåer, vitamin D, zink och magnesium.

1. Journal of Urology. Feb 2020. The Association between Popular Diets and Serum Testosterone among Men in the United States. Robert E. Brannigan et al.
2. Horm Metab Res. 2011 Mar;43(3):223-5. Effect of vitamin D supplementation on testosterone levels in men. A Zittermann et al.
3. Biological Trace Element Research volume 140, pages18–23(2011). Effects of Magnesium Supplementation on Testosterone Levels of Athletes and Sedentary Subjects at Rest and after Exhaustion. Rasim Mogulkoc et al.

Vill du lära dig mer om näringslära?

Jobbar med hälsa eller bara är intresserad? Då är våra utbildningar för dig. Svenska Näringsakademin har utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare sedan 2005. Utöver kostrådgivare så utbildar vi även certifierade coacher, hälsoinspiratörer och rådgivare idrottsnutrition.

error: Info: Innehållet är upphovsrättsskyddat !!